Crypto Begrippenlijst

Crypto en beleggingstermen kunnen lastig zijn, zeker voor beginners. Om eindeloos Googlen naar vragen als “waar staat BTC voor” & “wat betekent Bearish” te voorkomen, hebben we bij WhatsNext een begrippenlijst opgesteld.

Airdrop

De distributie van crypto tokens / coins, verdeelt over veel verschillende wallets, vaak gratis. De bedoeling van een airdrop is om de groei van de achterban van een bepaalde asset te stimuleren.

Altcoin

Altcoin staat voor alternatieve coin. Elke cryptocurrency, op Bitcoin na, valt onder de term altcoin.

Asset

Assets zijn er in vele vormen. Enkele voorbeelden zijn: cryptocurrencies, aandelen, grondstoffen en vastgoed. Assets zijn vaak investeringen die gedaan worden met het doel om het geld voor de eigenaar te laten werken en door factoren zoals bijvoorbeeld prijsactie, rente en dividend hun vermogen te laten groeien.

ATH

Afkorting voor All Time High. Dit is de hoogste prijs die een asset ooit heeft bereikt.

Bear / Bearish

Wanneer de prijs omlaag gaat en het gevoel in de markt negatief is. Wanneer een markt zich neerwaarts beweegt en dus in een downtrend zit noemt men dit bearish. Een bear (of iemand die “bearish” is) is iemand die een negatief gevoel heeft over een bepaalde markt en dus denkt dat de waarde van een asset zal gaan zakken.

Blockchain

Een blockchain is een soort database/logboek waarin informatie kan worden opgeslagen. Je kunt het zien als kleine blokjes informatie die aan een lange ketting worden toegevoegd. Elk nieuw blokje dat wordt toegevoegd bevat informatie over het vorige en huidige blokje (zoals tijd, prijs, wallet-adres etc.). Als het oude en nieuwe blokje niet met elkaar matchen, zal deze niet aangesloten worden op de ketting. Blockchain is de infrastructuur waar cryptocurrencies op varen.

BTC

Cryptocurrencies hebben een afkorting. BTC is de afkorting voor Bitcoin.

Bull / Bullish

Het tegenovergestelde van bear / bearish. Wanneer men bullish is, denkt men dat de waarde van een bepaald asset gaat stijgen. Mensen met een positief gevoel over de markt worden “bulls” genoemd.

CMC

Afkorting voor CoinMarketCap. Op coinmarketcap.com kun je statistieken over alle cryptocurrencies monitoren.

DEX

Gedecentraliseerde Exchange. Een plek waar mensen hun crypto assets aan elkaar kunnen kopen/verkopen.

DYOR

Afkorting voor: Do Your Own Research. Letterlijk vertaald naar: Doe Je Eigen Onderzoek. Vaak wordt deze termijn gebruikt bij het geven van een bepaald advies of een mening over een bepaalde markt. Iemand deelt dan wat hij/zij ergens van vindt, maar vermeld erbij dat je zelf onderzoek moet doen voor je ergens in investeert bijvoorbeeld, aldus: DYOR.

Exchange

Een platform waar men crypto valuta aan elkaar kan kopen of verkopen; enige voorbeelden zijn Binance en Kucoin.

FA

Afkorting voor Fundamentele Analyse. Traders en beleggers die een fundamentele analyse doen, kijken naar het nieuws, de achterliggende waarde en andere factoren die spelen rondom een asset om zo de waarde te bepalen.

FOMO

Fear Of Missing Out (een munt is aan het pumpen maar U denkt dat hij nog meer omhoog gaat, dus U koopt de munt op een hoog punt want U wilt de potentiële winst niet missen).

FUD

Afkorting voor Fear Uncertainty & Doubt (angst, onzekerheid en twijfel). Deze term wordt vaak gebruikt wanneer mensen en/of instanties slecht nieuws over een asset naar buiten brengen en kan mogelijk zorgen voor een prijsdaling.

Hard Fork

Een protocol wijziging in een bestaande blockchain, waardoor een nieuwe blockchain ontstaat met eigen (nieuwe) regels.

HODL

HODL is ooit een typefout van het woord “hold” geweest. Het wordt tegenwoordig ook gebruikt als afkorting voor “hold on for dear life”. Deze term wordt gebruikt wanneer men spreekt over het behouden van een asset voor de langere termijn.

Limit Order

Is een order waarbij je iets koopt of verkoopt op een door jou bepaalde prijs, als een asset op $100 staat en je zet een limit order op $90 dan wordt de order gevuld op het moment dat de asset naar deze prijs zakt. Met deze soort orders betaal je geen taker fee.

Market Order

Een order waarbij je iets koopt of verkoopt voor de huidige prijs van een asset op dat exacte moment. Hier schuilen vaak wat meer fees achter dan bij een limit order; namelijk de maker fee en de taker fee.

MCAP

Market Cap. De omvang van de marktwaarde van een asset of markt. Oftewel; hoeveel geld er in totaal in een bepaalde digitale munt of de gehele markt zit.   

Minen / Mining

Net als “staken” is minen een mechanisme die gebruikt wordt voor het valideren van blockchain transacties. De manier waarop men transacties kan valideren, is per coin verschillend. Miners en Stakers zorgen voor een betrouwbaar netwerk en worden in ruil hiervoor uitbetaald in cryptocurrency. Het is dus een manier om extra inkomsten te generen, terwijl je bijdraagt aan de veiligheid van het netwerk.

Moon

Wanneer een bepaalde cryptovaluta enorme prijsstijgingen meemaakt gebruikt men het woord “moon” waarmee wordt bedoelt dat de asset-prijs ongekende hoogte bereikt of gaat bereiken.

POS

Proof of Stake, controle van de blockchain wordt gedaan door adressen met een bepaalde hoeveelheid van de coins op desbetreffende blockchain.

POW

Proof of Work, methode waarin een blockchain transactie wordt gevalideerd met computer rekenkracht.

Satoshi

Het kleinste deel van een Bitcoin, vernoemd naar de voornaam van de “maker van bitcoin”, Satoshi Nakamoto.

Shitcoin

Een munt zonder potentiële waarde. Vaak gebruikte term voor ‘memecoins’ die geen waarde toevoegen en geen echte use-case hebben en dus in principe nergens voor gebruikt kunnen worden behalve het kopen/verkopen ervan.

Shill / Shilling

Het ongevraagd aanprijzen van een bepaalde munt.

Staken

Staken is dus, net als minen, een mechanisme dat word gebruikt voor het valideren van blockchain transacties.

TA

Afkorting voor Technische Analyse. Traders en beleggers die gebruik maken van TA kijken naar de grafiek van bijvoorbeeld een crypto munt om te bepalen wat de prijsactie zal doen.

Rekt

Term die gebruikt wordt wanneer iemand een groot ingelegd bedrag verlies omdat een asset, zoals een crypto token bijvoorbeeld, enorm veel in waarde verliest.

RSI

Relative Strength Index. Dit is een indicator die door sommige traders gebruikt wordt bij het doen van technische analyse.

WALLET

Een wallet is de plek waar mensen hun crypto (of andere assets) opslaan. Dit kan een software wallet zijn op gedecentraliseerde crypto exchanges zoals Binance, FTX, of Kucoin. Het kan echter ook een hardware wallet zijn, dit kun je zien als een soort beveiligde USB-Stick waar je jouw crypto op kunt vasthouden.

WHALE

Iemand met veel kapitaal die bijvoorbeeld in bezit is van een aanzienlijk percentage van een bepaalde cryptomunt en hierdoor directe invloed heeft, of kan hebben, op de prijsactie.