Wees gewaarschuwd!

Negatief rendement bestaat ook

WEES GEWAARSCHUWD

Iets wat ik steeds vaker hoor een zeker geen debet aan wil zijn. Veel mensen roepen het nu: “geld op je bank rendeert niet, ga investeren”

Waar – en inmiddels begin ik te denken; ‘flikker op’. Wat grof misschien, maar het is wel de onwetende massa die erin mee gaat. Als je zoiets roept, kom dan ook met het vervolg. Het is waar dat dat het geld op de bank slecht / niet rendeert.

We hebben een gemiddelde inflatie hebben van tegen de 2% per jaar (ook het doel van de ecb) en die nu zelfs hoger ligt. De vermogensbelasting in box 3 is progessief, maar zeg dat je effectief 1.2% belasting betaald over je vermogen. Daarnaast heb je nog een heffingsvrije voet (deel waar je geen belasting over betaald van 50k in 2021 en met een fiscaal partner zelfs 100k.

Dus zeg dat je ieder jaar effectief 3.2% armer wordt als je je geld niet investeerd.Dat is waar!

Maar, er is een hele grote MAAR!

Het woord negatief rendement lijkt uit inmiddels uit een ieder zijn woordenboek verdwenen … De laatste crisis is inmiddels alweer 13 jaar geleden en dit terwijl de conjuntuur vaak in cyclussen van 8 tot 10 jaar beweegt. De crisis komt vaak vanuit een onverwachte hoek en kan ook zo maar eens zijn dat het fundament dat we nu aan het leggen zijn van extreme schulden, negatieve rentes etc. helemaal niet zo sterk blijkt te zijn als verwacht. Als het vertrouwen wegzakt dan pas gaan mensen nadenken … 480 k voor tussenwoning, 70 x de winst voor een aandeel dat niet eens 20% per jaar groeit of miljarden in NFT’s die eigenlijk nog weinig voorstellen. Ja, er komt meer geld in de wereld. Dus assets stijgen over een lange periode. Maar nu zijn zo veel mensen aan het promoten; “je geld op de bank rendeert niet, je moet investeren” noem het maar op. Tot dat de massa; de particuliere beleggers met hun nek toe belegd zitten en er niet eens een storm nodig is om het kaartenhuis te doen omvallen.

Lang verhaal kort; denk na over je risico en soms is geld op de bank helemaal niet zo slecht – negatief rendement bestaat ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *