De 6 meest gemaakte fouten binnen het traden!

De 6 meest gemaakte fouten binnen het traden! Lees hier hoe je ze voorkomt!

Iedereen maakt in zijn of haar trading journey fouten, maar dat is niet erg omdat je juist het beste leert van de fouten die je maakt. Soms is het moeilijk om deze fouten te identificeren omdat je nog niet genoeg weet over wat je doet. Dan kan je de fouten blijven maken en dat gaat in je nadeel werken. Daarom hebben we voor jullie in deze blog de meest gemaakte fouten binnen het traden geïdentificeerd en uitgelegd zodat jullie deze fouten kennen, begrijpen en kunnen voorkomen. 

Traden zonder stoploss/take profit 

Een stoploss is een limit order die je zet voor wanneer je jouw trade wil stoppen. Bij de prijs waar je je order hebt geplaatst, neem je genoegen met je verlies. Het is heel belangrijk om dit te gebruiken bij het traden omdat je het verlies beperkt. Daarnaast kan de trade niet meer uitspelen zoals je wilt wanneer de prijs door dit level zakt. Hiermee voorkom je dat je meer geld verliest dan dat je kunt verliezen in verhouding tot je totale portfolio. Een take profit daarintegen is de limit order die je zet voor wanneer je winst wil realiseren. Dit is ook van groot belang bij het traden. Zowel stoploss als take profit bepaal je op basis van technische analyse. Dit kan je bijvoorbeeld doen met de fibonacci retracement tool of met supply & demand.

Je laten leiden door emoties

Dit is een fout die iedere trader maakt wanneer hij of zij gaat beginnen met traden. Traden is een “spel” waarbij je geld kunt verdienen, maar ook verliezen. Als je geld gaat zien als écht geld en je beseft wat je met het geld kunt doen of hoe hard je ervoor hebt moeten werken, komen er al heel snel emoties bij kijken. Dit is iets wat absoluut niet kan in de wereld van het traden. Wanneer je uit emoties gaat handelen, ga je altijd verkeerde stappen zetten. Blijf je zo goed mogelijk aan je plan houden en leer jezelf aan om te traden als een soort robot. Hiermee voorkom je dat je verkeerde keuzes maakt vanuit emoties. 

Te veel risico nemen

Dit is een onderdeel dat veel mensen overslaan wanneer ze beginnen met traden. Alle mensen die beginnen met traden, willen geld verdienen. Maar het is ingewikkelder dan je op het eerste oog zou denken. Risico management is een onderwerp wat essentieel is voor succesvol traden. Toch wordt dit onderwerp vaak onderschat of zelfs niet eens toegepast. Het is essentieel om je risico goed te managen zodat de kansen op langere termijn in jouw voordeel zijn. Hierdoor kan je op langere termijn altijd winstgevend zijn. Zorg er dus voor dat je risico management op orde is, voordat je begint met traden. Voor meer informatie hierover kan je altijd terecht in onze Discord. 

Revenge traden

Revenge traden is een goed voorbeeld van je laten leiden door emoties. Revenge traden is het fenomeen waarbij je geld hebt verloren en dit zo snel mogelijk terug wilt verdienen. Wat ga je dan doen? Emotionele keuzes maken. Je gaat veel meer risico nemen en zonder echt een goede onderbouwing tóch trades pakken. Met als gevolg dat je nóg meer geld verliest. Hoe los je dit op? Kalmeer na het verliezen van geld. Ga even iets anders doen om je hoofd niet te veel te laten nadenken. Ga dan na een paar dagen weer achter de charts en kijk of er kansen zijn. En niet traden als er geen kansen zijn. 

Geld toevoegen aan een verliezende trade

Dit is ook een fout die door veel mensen wordt gemaakt. Wanneer je een trade opent, kan het zijn dat hij niet gaat zoals je had gehoopt. Dit is niet erg. Niemand heeft alleen maar winnende trades. Wat belangrijk is, is dat je deze verliezende trade dan accepteert en doorgaat naar een volgende trade. Veel mensen gaan, zodra de trade in hun nadeel werkt, geld toevoegen aan de trade. Hiermee willen zij hun gemiddelde inkoopprijs verlagen zodat zij eerder winst zullen krijgen. Voor het holden van coins is dit niet per definitie een verkeerde strategie. Denk bijvoorbeeld aan een DCA (Dollar Cost Average) strategie. Voor technische trades is dit echter geen goede optie. Je bent de trade met een plan ingegaan en het is belangrijk om je zo goed mogelijk aan dit plan te houden. 

De kudde volgen (FOMO)

Dit is eigenlijk hetzelfde als de welbekende term ‘FOMO’. Fomo staat voor Fear Of Missing Out. Dit betekent dat je bang bent om iets belangrijks te missen. Er zijn in de cryptowereld veel coins die binnen een hele korte tijd enorm hard stijgen. Het is dan heel verleidelijk om ook snel die coin te kopen zodat je deze stijging mee kan pakken. Wat alleen het probleem is, is dat je vaak dan al te laat bent. Het heeft dan geen zin om nog in te stappen na zo’n harde stijging. Je moet jezelf dan echt in bedwang houden en je niet laten leiden door de angst om iets mis te lopen. 

Dit zijn fouten waar wel elke trader een keer tegenaan is gelopen. Doe je voordeel hiermee en zorg ervoor dat jij deze fouten niet maakt. Het is belangrijk dat je zelf nu deze fouten kunt herkennen, begrijpen en voorkomen.