Hoe word je een winstgevende trader? Risk management!

Hoe word je een winstgevende trader? Risico management!

Risico management is één van de belangrijkste onderdelen van het traden. Risico management, zoals de naam al een beetje verklapt, zorgt ervoor dat jij je risico beperkt en beheert. Dit is essentieel voor als je een winstgevende trader wilt zijn. In deze blog leggen we je uit welke dingen je kan doen voor het managen van jouw risico en hoe jij dit kan toepassen.

Stop loss

Het gebruiken van een stop loss is iets dat essentieel is als je winstgevend wil zijn in de cryptomarkt. Maar wat is een stop loss precies? Als jij een trade zet, doe je dit op basis van een plan. Je herkent bepaalde patronen die jou een indicatie geven van dat de kans groter is dat de markt de ene kant op gaat dan de andere. Wanneer jij je trade hebt gezet, is het belangrijk om je portfolio te beschermen. Dit doe je met een stop loss. De stop loss zorgt ervoor dat wanneer jouw tradeplan niet meer geldig is, bijvoorbeeld doordat de prijs onder een zone is gekomen die voor jou belangrijk was, je uit jouw trade wordt gezet waardoor jouw verlies wordt beperkt. Hierdoor kan je nooit méér geld verliezen dan wat jij bereid bent te verliezen. 

Risico percentage

Tijdens het traden is het belangrijk om je risico te bepalen. Dit is het percentage van jouw totale portfolio wat jij per trade bereid bent te verliezen. Wat wij adviseren is een risico van ongeveer 0.5 tot 3%. Wanneer de marktomstandigheden beter zijn, kan je dit omhoog brengen. Hetzelfde voor wanneer de marktomstandigheden minder goed zijn, dan kan je het percentage omlaag brengen. Hierdoor zorg je ervoor dat jouw risico in verhouding staat tot jouw totale portfolio. 

Positie grootte

Het is heel belangrijk om de juiste positie grootte te hebben. Als je een te grote positie opent, kan je te veel geld verliezen. Hierdoor is het belangrijk dat je je positie grootte berekend. Deze kan je berekenen met de onderstaande formule:

Risk ($) / Stop loss ($) = Positie grootte

De ‘Risk’ is het bedrag wat je verliest wanneer de stop loss raakt. De ‘Stop loss’ is iets ingewikkelder. Dit is namelijk niet alleen de Stoploss. Dit is de afstand van je entry tot je stoploss. Om het duidelijker te maken, hebben we hier een voorbeeld:

Risico = 100 Dollar

Stop loss = 30.000 -29500 = 500 Dollar

Positiegrootte = 100 / 500 = 0,2 (Bitcoin) 

Risk / Reward (RR)

De RR van de trade is ook een belangrijk onderdeel van traden. Je reward moet namelijk groter zijn dan je risico. Stel je voor, mijn strategie is dat ik minimaal een RR van 4 op mijn trades pak. Als ik dan drie van de vier trades verlies en één winnende trade heb, dan ben ik alsnog winstgevend/(break even) mits ik dezelfde risico op mijn trades hanteer. Daarom is een hoge RR heel gunstig. Zelf pak ik vaak tussen de 5 en 12 RR. Hierdoor loop ik weinig risico en kan ik leuke bedragen verdienen. 

Take profit (TP)

Een take profit is het moment waarop jij je winst neemt in een trade. Dit is het prijslevel waarop je (voor een deel) uit je trade stapt en jouw winst realiseert. Je take profit kan je op verschillende manieren bepalen. Zo kan je hem altijd hetzelfde doen, bijvoorbeeld 3 keer de grootte van de stoploss. Maar je kan hem ook op basis van technische analyse zetten. Hier kijk je naar punten van support of resistance. (supply & demand) Op deze punten kan je er dus voor kiezen om uit je trade te stappen en winst te nemen. Het is belangrijk om op tijd je winsten te nemen. Je moet je aan je plan houden en niet te gretig worden. Dit zal vaak in je nadeel werken omdat je dan een keuze maakt uit emotie. Zorg ervoor dat je je trade ingaat met een goed plan zodat jij je handelingen als een robot uit kunt voeren. Ikzelf kies ervoor om meerdere take profits te hebben. Bij de eerste tp verkoop ik een bepaald percentage en zet ik mijn stoploss naar break even. 

Traden in crypto is niet zonder gevaar. Het is niet voor niets dat het grootste deel van de mensen die handelt in crypto geld verliest. Wanneer je handelt in crypto zonder risico management, is het hetzelfde als dat je naar het casino gaat. The house always wins. (het huis zijn de grote spelers in de markt) Handel ook alleen maar met geld wat je kan missen, denk hierbij aan de onderdelen die we net besproken hebben (positie grootte, risico percentage etc.). 

Whatsnext Crypto Mastery Cursus

Als jij alles wil leren over hoe je winstgevend kan handelen in crypto, kan onze cursus je daarbij helpen. Hierin leggen wij je alles van A tot Z uit waardoor jij zelf succesvol kan worden in de cryptomarkt. Als je hier meer interesse in hebt, kan je er hier meer over vinden.